Sastojci:

500 g glatkog brašna,

350 ml mlake vode,

7 g suhog kvasca,

10 g soli,

7 kašika djevičanskog maslinovog ulja (3 kašike za tijesto, te dodatno 4).

Priprema:

1. U veću posudu pomiješati brašno, suhi kvasac, so i maslinovo ulje. Ulijte mlaku vodu i miješajte kuhačom sve dok se sastojci rahlo ne spoje (ne treba previše dugo miješati).

2. Nakon miješanja tijesto poprskajte maslinovim ili običnim uljem, pustiti da se diže sat.

3. Nakon sat dvaput nježno preklopite tijesto i ponovo ga poprskajte uljem, pokrite ga prozirnom folijom i pustite da odstoji 30 minuta, taj postupak ponoviti još 3-4 puta. Svakim miješanjem tijesto će imati sve više zraka u sebi.

4. Tijesto za iskrenemo iz posude na posudu za pečenje na kojoj je papir za pečenje te po tijestu pospemo malo brašna. Hljeb pečemo na 220 stepeni, 30-40 minuta.

Savjet: Pečeni hljeb treba staviti na prozračnu rešetku, te ga pustiti da se ohladi.