Sastojci: 400 g pšeničnog bijelog brašna tip 400, 300 ml. tople vode, 1 puna kašičica suhog kvasca, 1 kašičica soli, 40 ml. maslinovog ulja, 4 kašike sjeckanih crnih maslina.
Priprema:
- U odgovarajućoj posudi rastopiti kvasac sa toplom vodom, dodati ulje, brašno, so i varjačom umutiti u kompaktnu smjesu. Tako umućena smjesa će u početku biti malo ljepljiva.
- Ostaviti tijesto, pokriveno streč folijom, na toplom mjestu oko 45 minuta da se kvasac aktivira i smjesa naraste.
- Kada je tijesto naraslo ruku nakvasiti u činiji sa vodom i polako razvlačiti i preklapati tijesto.
- Poslije ovog koraka tijesto ponovo prekriti folijom i ostaviti da narasta sljedećih 45 minuta.
- Kada je tijesto naraslo posuti ga isjeckanim maslinama i ponovo preklopiti nekoliko puta da bi se masline pomješale sa tijestom, a onda prebaciti na pobrašnjenu radnu ploču i oblikovati.
- Poslije oblikovanja premjestiti na pobrašnjenu kuhinjsku krpu da narasta dodatnih 45 minuta pred pečenje.
- Tijesto peći oko 15- 20 minuta na 220 stepeni. Kada je ispečen, hljeb premjestiti na kuhinjsku rešetku da se prohladi.