Za najbolje jutro: Domaći čokoladni namaz

po Vasa Kuharica

Čokoladni namaz bit će vam još draži kad ga napravite sami. Uživat ćete bez grižnje savjesti jer ćete biti sigurni u kvalitetu svakog sastojka.

Sastojci:

150 g oguljenih lješnika

100 g tamne čokolade

1 kašika kakaa

300 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka

½ kašičica ekstrakta vanilije

2 kašike mlijeka

prstohvat soli

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 170 stepeni.

2. Obložite lim papirom za pečenje, rasporedite lješnike i pecite ih 8-10 minuta. Obavezno ih protresite jednom tokom pečenja. Kad poprime zlatnu boju, premjestite ih u multipraktik i usitnite ih. Ugasite uređaj tek kada poprime konzistenciju sličnu maslacu od kikirikija.

3. Rastopite čokoladu na laganoj vatri, ulijte kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte.

4. Čokoladu, kakao, ekstrakt vanilije, so i lješnike stavite u multipraktik. Kad se svi sastojci sjedine, dodajte mlijeko kako namaz ne bi bio pregust.

5. Izmiksajte, probajte i dodajte još mlijeka po potrebi.

6. Ovo čokoladno zadovoljstvo možete držati u teglama na sobnoj temperaturi četiri, a u frižideru do 30 dana.

Preporučujemo