Sastojci:

 

2 šolje palente,

1 kašičica maslaca,

6 šolja vode,

1 glavica luka,

3 čehna bijelog luka,

2-3 šolje paradajz-sosa iz konzerve,

biber, so,

2 šolje rendanog sira,

maslinovo ulje.

 

Priprema:

 

  1. Staviti vodu da prokuha i sipati malo soli, maslac i palentu. Kuhati dok se palenta ne zgusne. Sipati u pleh namazan maslacem i ravnomjerno poravnati da bude najmanje jedan centimetar debljine i ostaviti da se ohladi.

 

  1. Za to vrijeme na maslinovom ulju izdinstati luk da omekša i blago porumeni i dodati paradajz-sos, pa dinstati još oko pet minuta. Dodati biber i malo soli.

 

  1. Ohlađenu palentu sjeći na kocke i redati u prethodno nauljenu tepsiju.

 

  1. Preliti pola paradajz-sosa i posuti sa pola količine sira. Opet redati kocke palente, posuti ostatak paradajz-sosa i sira i staviti otkriveno u rernu.

 

  1. Peći 25-30 minuta. Jelo će po vrhu dobiti rumenu koricu.