Zdrav i ukusan ručak: Šnicle od povrća

po Vasa Kuharica

Ove jednostavne i zdrave šnicle su pravi delikates.  Poslužite ih sa zelenom salatom i kuhanim kukuruzom i azuki grahom.

Sastojci:

100 g mrkve

200 g kuhanog krompira (na pari)

100 g tikvica

1 komad celera

2 struka mladog luka

peršun (ili mirođija)

1/2 kašičice kurkume

1/2 kašičice kumina u prahu

50 g rendanog kačkavalja (trapist, ementaler)

2 kašike brašna + 2 kašike griza (ili 2 kašike zobenih pahuljica)

so, biber

2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

1. Operite i ogulite mrkvu i tikvicu i izrendajte ih sitnije nego jabuke za pitu.

2. Ocijedite rukom koliko je moguće.

3. Operite krompir, ogulite i izrežite ga na krupne kocke te skuhajte na pari.

4. Isjeckajte celer na sitne kockice. Očistite mladi luk i sitno ga isjeckajte. Prodinstajte ga na nekoliko kašika maslinovog ulja.

5. Operite i sitno isjeckajte peršun.

6. U zdjeli pomiješajte rendanu mrkvu i tikvicu, celer i kuhani krompir.

7. Dodajte dinstani luk, peršun, sir, zobene pahuljice i začine. Posolite i pobiberite.

8. Podijelite masu na nekoliko dijelova i vlažnim rukama oblikujte pljeskavice.

9. Premažite uljem tavu, zagrijte i pecite pljeskavice nekoliko minuta sa svake strane ili dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Služite ih tople.

 

 

Preporučujemo