Sastojci:
2 mrkve,
pola komorača,
2 čehna bijelog luka,
pola glavice luka,
4 zelene masline,
pola šolje paradajza,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika peršuna,
1 kašika ruzmarina,
1 kašika morske soli,
1 kašika bibera,
2 šolje mljevenog lana.
Za premaz:
2 šolje indijskih oraha,
2 šolje šoju sosa,
1,5 kašika soka od limuna.
Priprema:
- Stavite mrkvu, komorač, bijeli i crveni luk, masline i paradajz u blender ili multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte maslinovo ulje, peršun, ruzmarin, so i biber.
- Kada ste dobili glatku smjesu dodajte mljeveni lan i miksajte dok smjesa ne postane homogena. Po potrebi dodajte još pola šolje mljevenog lana. Smjesu razvucite na jedan centimetar debljine i sušite 6-8 sati u blago ugrijanoj rerni pa pažljivo okrenite na drugu stranu, odlijepite foliju i ostavite da se suši još oko 1-2 sata.
- Sastojke za premaz stavite u blender i po potrebi dodajte četvrtinu šolje vode pa miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Tijesto pizze premažite sosom i dehidrirajte još jedan sat, isijecite na kriške i stavite salate i ukuse po želji.