Zobena kaša osigurava vlakna i složene ugljikohidrate koji pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i idealna je za sve koji paze na liniju. To potvrđuje i studija objavljena u časopisu „Annals of Nutrition and Metabolism“ koja je pokazala da zobena kaše može povećati osjećaj sitosti, što rezultira manjim kalorijskim unosim pri sljedećem obroku
Zobenu kašu kombinirajte s običnim ili voćnim jogurtom, a za slast joj dodajte med, javorov sirup ili jednostavno pri kuhanju dodajte kašiku do dvije džema od voća po želji. Želite li da doručak bude nutritivno još bogatiji zobenoj kaši dodajte orašasto ili suho voće ili pak sjemenke, a za dodatnu aromu “poigrajte“ se s cimetom.
Sastojci:
200 g zobi u zrnu
2 šoljice vode
pola kašičice cimeta
pola šoljice grožđica
četvrtina šoljice oraha
sojino mlijeko
med
so
Priprema:
1. Posoljenu vodu ostavite da prokuha, zatim smanjite temperaturu i dodajte zob. Kuhajte oko 5 minuta, uz redovno miješanje, tako da se zobena kaša ne zgruda.
2. Dodajte cimet, grožđice i orahe. Promiješajte, pokrijte posudu i ugasite vatru. Pustite da stoji 5 minuta.
3. Poslužite s mlijekom i medom. Ovo je jelo koje će vas napuniti vitaminima i energijom.