Sastojci:
8 kg patlidžana,
1 kg paprike,
400 g paradajza,
50 g peršuna,
50 g kapara,
200 g soli.
Priprema:
1. Mlade, svježe tamnoljubičaste patlidžane ispeći na jačoj vatri sa svih strana dok im mesnati dio sasvim ne omekša, a zatim ih oguliti. Isjeckati ih na dasci za povrće i samljeti.
2. Masi dodati ispečenu, očišćenu i samljevenu papriku, ispečeni, oguljeni i samljeveni paradajz, opran i sitno isjeckan peršunov list.
3. Sve izmiješati drvenom kašikom, po ukusu posoliti i kuhati do potrebne gustine ajvara. Promiješati i napuniti čiste i zagrijane tegle.
4. Pasterizirati oko 90 minuta u zagrijanoj rerni, na temperaturi od 80 stepeni Celzijusa. Pri posluženju dodati izgnječeni bijeli luk, sirće i ulje.