Sastojci:
4 patlidžana,
krupna so,
maslinovo ulje,
1 konzerva pelata,
kašičica smeđeg šećera,
so,
4 čehna bijelog luka,
1 kašičica mljevene papričice,
pola kašičice ljute tucane papričice,
pola kašičice svježe mljevenog kumina,
3 kašike limunovog soka,
50 g pinjola,
1 grančica svježeg bosiljka.
Priprema:
1. Odrežite vrh i dno patlidžana, a s guljačem za povrće, nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolutove debele oko 1 cm. Namočite zatim patlidžane u hladnu slanu vodu (2 kašike krupne soli na litar vode) i ostavite najmanje pola sata, kako bi patlidžani pustili gorke sokove. Isperite ih i dobro osušite.
2. Zagrijte malo maslinovog ulja na tavi i ispržite patlidžane dok nisu zlatni s obje strane, te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinovog ulja dinstajte pelate sa malo šećera i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, bijeli luk, papričice i kumin.
3. Nastavite dinstati, mješajući, dok sva tekućina ne ispari. Dodajte limunov sok i eventalno još malo soli i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa.
4. Na suhoj tavi, tostirajte pinjole dok nisu zlatne boje i zajedno sa listićima svježeg bosiljka, umiješajte ih u samljevene patlidžane.