Zapienkanka – taj otvoreni sendvič s gomilom rastopljenog sira, pirjanih gljiva i kečapa Poljake podsjeća na osamdesete, kad su kao klinci veselo žvakali svoj komad zapiekanke – nešto poput hljeb i parizera ili paštete kod nas.
Kao što to inače biva, najbolje zapiekanke u Poljskoj naći ćete u nekim opskurnim kioscima, a ne u turističkim ulicama. Dobra polazišna točka za otkrivanje zapienkanke je Krakow i povijesna četvrt Kazimierz. Posljednjih godina zapiekanke se vraćaju na uličnu gastroscenu, ali u novom ruhu.
Moderne zapiekanke puno su ušminkanije verzije jednostavnog jela iz djetinjstva. Na njima se može naći svakojakog mesa i povrća, pa čak i kolutova ananasa – no takve se inovacije Poljacima ne mogu mjeriti s nostalgičnim hljebom s gljivama, sirom i kečapom u kojem su uživali dok još nije bilo pizze, hamburgera i sushija na svakom koraku.
Sastojci: 1 dugački hljeb (Francuz), 300 g šampinjona, 1 luk, 150 g sira, kečap.
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
2. Hljeb prepolovite po dužini i malo ga izdubite žlicom kako biste lako mogli dodati nadjev.
3. Propirjajte gljive na luku pa posolite i pobiberite, a sir naribajte.
4. Napunite hljeb gljivama i pospite ga naribanim sirom pa pecite oko 8-10 minuta.
5. Poslužite s kečapom.