Sastojci za paradajz sos:
1 luk,
1 kg oguljenog paradajza (iz konzerve),
3 kašike maslinovog ulja,
so, biber,
1 kašika bosiljka.
Za bešamel sos:
500 ml mlijeka,
so, biber,
1 list lovora, muškatni oraščić,
40 g maslaca,
40 g brašna.
Za palačinke:
4 jaja,
350 g brašna,
500 ml mlijeka,
so i svježe mljeveni biber,
maslac za prženje.
Za punjenje:
350 g špinata,
1 luk,
maslinovo ulje,
so i svježe mljeveni biber,
350 g ricotta sira,
100 g parmesana,
1 žumance,
muškatni oraščić.
Priprema:
- Za sos od paradajza: Ogulite i sitno zrežite luk. Napravite pire od oguljenog paradajza iz konzerve. Zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja u posudi. Stavite luk na ulje i miješajte dok ne omekša i dobije staklastu boju, zatim dodajte paradajz, posolite i pobiberite. Kuhajte oko 30 minuta, povremeno miješajući. Na kraju dodajte bosiljak.
- Za bešamel sos: Zagrijte maslac, umiješajte brašno i propržite nekoliko minuta ali ne smije poprimiti smeđu boju. Zatim umiješajte mlijeko i pustite da zavri uz stalno miješanje. Dodajte list lovora i posolite, pobiberite i stavite muškatni oraščić. Lagano kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje.
- Za palačinke: Umutite jaja sa brašnom, umiješajte u smjesu mlijeko, posolite i pobiberite. Ostavite smjesu da stoji oko 20 minuta, a zatim napravite 12 manjih palačinki i jednu po jednu pecite na maslacu u tavi.
- Za punjenje: Operite i očistite špinat i dobro ga ocijedite. Ogulite luk, narežite na tanke trakice i propržite ga u tavi na malo maslinovog ulja. Dodajte špinat i dinstajte dok ne omekša, a zatim začinite solju i biberom. Kad se ohladi, sitno ga isjeckajte. Pomiješajte ricotta sir sa špinatom i dodajte polovinu količine parmezana. Umiješajte žumance i začinite muškatnim orahom, solju i biberom.
- Premažite palačinke smjesom za punjenje i zarolajte. Pokrijte dno pleha za pečenje polovinom bešamel sosa i polovinom paradajz sosa, na njih položite napunjene palačinke a preko njih rasporedite drugu polovinu bešamel i paradajz sosa. Pospite po vrhu ostatkom parmezana. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.