Sastojci: 4 srednje velika patlidžana, so, maslinovo ulje za premazivanje ploški patlidžana, sok od 1 limuna, mljeveni biber, 5 čehna bijelog luka, 2 kašičice majčine dušice, 100 ml maslinovog ulja.
Priprema:
1.Patlidžane narežite na ploške debljine otprilike 1 cm, posolite ih i pustite da odstoje 30-ak minuta da puste vodu. Potom ih operite, osušite papirnim salvetama i s jedne strane namažite ih uljem. Namazanu stranu stavite na rešetku roštilja i na umjerenoj vatri pecite pet minuta.
2. Kriške i odozgo namažite uljem, okrenite i pecite i s druge strane. Sok od limuna izmiješajte sa solju, biberom, protisnutim bijelim lukom, majčinom dušicom i maslinovim uljem.
3. Ostavite pečeni patlidžan da se ohladi. Zatim ga slažite u staklenku s poklopcem prelivajući ga pripremljenom marinadom. Posudu zatvorite i ostavite neko vrijeme u frižideru. Pečene patlidžane poslužite uz prepečeni hljeb.