Sastojci:
1 kg malih patlidžana,
litra i po vode,
1 kašičica sode,
kilogram i po šećera,
5 komada karanfilića,
cimet ili vanila po ukusu.
Priprema:
1. Patlidžan oguliti, isjeći po dužini na dva dijela. Izdubiti viljuškom. Da ne potamne, odmah ih potopite u hladnu vodu.
2. U čaši tople vode rastvorite sodu bikarbonu, pomješanu sa 4 šolje hladne vode. Vratite patlidžan i ostavite da odstoji 5 sati.
3. Patlidžan ukloniti ispiranjem pod hladnim mlazom vode. Stavite ih u ključalu vodu i kuhajte još 5 minuta, a zatim ispustite vodu.
4. Pripremite sirup od šećera i preliti preko patlidžana i kuhati 30 minuta. Ukloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2 sata.
5. Ovu radnju ponoviti tri puta, nakon čega džem treba kuhati 3 sata. Na kraju, dodajte vanilu i sipajte u sterilizirane tegle.