Sastojci:

8 kg patlidžana,

1 kg paprike,

400 g paradajza,

50 g peršuna,

50 g kapara,

200 g soli.

Priprema:

1. Mlade, svježe tamnoljubičaste patlidžane ispeći na jačoj vatri sa svih strana dok im mesnati dio sasvim ne omekša, a zatim ih oguliti. Isjeckati ih na dasci za povrće i samljeti.

2. Masi dodati ispečenu, očišćenu i samljevenu papriku, ispečeni, oguljeni i samljeveni paradajz, opran i sitno isjeckan peršunov list.

3. Sve izmiješati drvenom kašikom, po ukusu posoliti i kuhati do potrebne gustine ajvara. Promiješati i napuniti čiste i zagrijane tegle.

4. Pasterizirati oko 90 minuta u zagrijanoj rerni, na temperaturi od 80 stepeni Celzijusa. Pri posluženju dodati izgnječeni bijeli luk, sirće i ulje.