Sastojci za smjesu:

100 g zobenih pahuljica,

2 jaja,

100 g posnog sira,

1 banana,

1 kašičica praška za pecivo,

50 ml bademovog mlijeka,

malo ulja.

Za preljev:

4 kašike bademovog maslaca,

2 kašičice meda,

4 kašike grčkog jogurta,

4 svježe smokve,

1 šolja sjemenki  nara.

Priprema:

1. Sastojke za smjesu umutite mikserom dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Ako je smjesa pregusta za pečenje, dodajte još bademovog mlijeka.

2. Smokve narežite i pomiješajte u posebnoj zdjelici sa sjemenkama nara i bademovim maslacem.

3. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri na malo ulja, po tri minute, dok se na površini ne počnu formirati mjehurići. Kada palačinka poprimi zlatnu boju, znači da je dovoljno pečena.

4. Na pečenu palačinku nanesite smjesu od smokvi i šipka te prelijte s malo meda i grčkog jogurta. Poslužite toplo.