Domaći namazi su zdravi, vole ih mali i veliki, a mogu se poslužiti za doručak, užinu pa čak i kao sjajan finger food. Pojedina jela funkcionirat će uz sve vrste namirnica. Osim palačinki, raznovrsne namaze možete u teoriji napraviti od bilo čega. Sve što vam je za njih potrebno je dobar blender (odnosno sjeckalica) ili manje dobar blender, ali u tom slučaju i nešto više strpljenja.
Namazi poput hummusa već su svima dobro poznati, ali možda vam napamet ne bi palo da u njega možete staviti bilo koji povrtni dodatak kako bi se još više obogatila hranjivost ovog super međuobroka.
Namaz od cvekle
Sastojci:
150 g kuhane cvekle, 150 g kuhanog slanutka,
30 g tahini paste,
20 g maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
pola kašičice bijelog luka u granulama,
2 prstohvata sitne himalajske soli.
Priprema:
Malo veću gramažu svekel u komadu stavite kuhati u vreloj vodi. Trebate dobiti 150 g kuhane i oguljene svekle pa će dio otpasti na koru. Slanutak procijedite i stavite u sjeckalicu skupa s cveklom, tahinijem, limunovim sokom, maslinovim uljem, bijelim lukom, soli pa sve skupa dobro izblendajte u glatku kremu. Servirajte ohlađeni namaz s klasičnim palačinkama u čiju ste smjesu dodali 2 – 3 kašičice cvekle u prahu te ih zarolajte u pužiće skupa sa svježe ribanom sveklom.
Namaz od oslića
Sastojci:
150 g fileta oslića,
4 slana inćuna,
90 g krem sira,
1/2 kašičice blagog hren umaka,
20 g maslinovog ulja,
2 kašike limunovog soka,
pola kašičice bijelog luka u granulama.
Priprema:
Očišćene filete oslića skuhajte na pari. Zatim skuhanu i ohlađenu ribu izblendajte u sjeckalici s preostalim sastojcima dok ne postane kremasti namaz. Bijeli luk možete zamijeniti i svježim koji ste prethodno protisnuli u maslinovom ulju, ostavili da odstoji pola sata te za namaz od oslića koristili samo aromatizirano ulje, kako ne bi bilo većih komadića u njemu. Servirajte ga ohlađenog s grisinima te ga čuvajte u frižideru maksimalno dva dana.
Namaz od badema i kokosa
Sastojci:
200 g oguljenih badema,
60 g kokosova ulja,
40 g rižinog sirupa,
150 g punomasnog kokosovog mlijeka,
prstohvat himalajske soli.
Priprema:
Oguljene bademe blago tostirajte na tavi ili u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 5-6 minuta. Pazite da ne pregore. Zatim ih prebacite u sjeckalicu te u nekoliko serija po 15 sekundi izblendajte u pastu, odnosno koliko vam jačina blendera to dopusti. Zatim dodajte otopljeno kokosovo ulje, rižin sirup, malo soli te kokosovo mlijeko koje ste prethodno dobro promućkali u konzervi kako bi se pomiješali tekući i čvrsti dio. Namaz ohladite prije posluživanja, a najbolje ide uz hljeb s kriškama banane i drugim sezonskim voćem.