Sokove i stvrdnutu masnoću punu okusa i arome koji ostanu u tavi od pečenja mesa nemojte baciti. Umjesto toga, iskoristite ih za slastan umak na bazi senfa. Za pripremu će poslužiti bilo koji bolji senf, a iskoristiti možete i zrnati, koji će dati finu teksturu. Dodati možete i začinsko bilje poput majčine dušice, a savršeno će odgovarati i kurkuma ili začinska mješavina poput za'atara.
Sastojci: 2 kašike maslaca, 1 ljutika, 60 ml vermuta ili konjaka, 360 ml vrhnja za šlag bez šećera, 1 i po kašike kvalitetnog senfa, 1 kašičica meda (po želji), 1 kašika sitno nasjeckane majčine dušice, so, biber po ukusu
Priprema:
1. Nakon što ispečete odrezak ili meso, izvadite ga iz tave pa isključite vatru da se malo ohladi (5-6 minuta).
2. Dodajte maslac i sitno sjeckanu ljutiku te ponovno uključite vatru da zadržite srednje visoku temperaturu. Pirjajte ljutiku dok ne postane prozirna (oko 4-5 minuta).
3. Pažljivo dodajte vermut ili konjak pa kuhajte 3-4 minute ili dok se alkohol ne reducira na pola.
4. Dodajte vrhnje i med pa pustite da lagano kuha. Kuhajte dok ne dobijete gustoću gustog tijesta za palačinke.
5. Maknite s vatre, ali dok je umak i dalje vruć umiješajte senf i majčinu dušicu. Kušajte pa posolite i pobiberite prema ukusu.