Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Zapienkanka – sendvič osamdesetih

po Vasa kuharica 12/06/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Zapienkanka – taj otvoreni sendvič s gomilom rastopljenog sira, pirjanih gljiva i kečapa Poljake podsjeća na osamdesete, kad su kao klinci veselo žvakali svoj komad zapiekanke – nešto poput hljeb i parizera ili paštete kod nas.

Kao što to inače biva, najbolje zapiekanke u Poljskoj naći ćete u nekim opskurnim kioscima, a ne u turističkim ulicama. Dobra polazišna točka za otkrivanje zapienkanke je Krakow i povijesna četvrt Kazimierz. Posljednjih godina zapiekanke se vraćaju na uličnu gastroscenu, ali u novom ruhu.

Moderne zapiekanke puno su ušminkanije verzije jednostavnog jela iz djetinjstva. Na njima se može naći svakojakog mesa i povrća, pa čak i kolutova ananasa – no takve se inovacije Poljacima ne mogu mjeriti s nostalgičnim hljebom s gljivama, sirom i kečapom u kojem su uživali dok još nije bilo pizze, hamburgera i sushija na svakom koraku.

Sastojci: 1 dugački hljeb (Francuz), 300 g šampinjona, 1 luk, 150 g sira, kečap.

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
2. Hljeb prepolovite po dužini i malo ga izdubite žlicom kako biste lako mogli dodati nadjev.
3. Propirjajte gljive na luku pa posolite i pobiberite, a sir naribajte.
4. Napunite hljeb gljivama i pospite ga naribanim sirom pa pecite oko 8-10 minuta.
5. Poslužite s kečapom.

hljebkečapLukšampinjonisir

Preporučujemo

Tost sa sirom i kimchijem

25/02/2023

Pašteta od maslina

15/01/2023

Kajgana od bundeve

05/01/2023

Sendvič Hestona Blumentahala

21/12/2022

Topli sendvić za doručak

14/12/2022

Savršeni doručak bez kuhanja

22/11/2022

Uštipci s jogurtom i jajetom

19/11/2022

Slatki čokoladni sendvič

18/11/2022

Proteinski hljeb

17/11/2022

Kako da kajgana bude pahuljasta

10/11/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh