Vrijeme je za roštilj! Unaprijedite okus mesa, ribe i plodova mora ili čak povrća ukusnom marinadom koja u sebi sadrži osvježavajuće note citrusnog voća i osebujnog kumina.
Sastojci: 85 ml soka od narandže, 2 kašike soka limete, 2 kašike maslinova ulja, 2 čehna bijelog luka, 1,5 čajne kašičice sjemenki kumina, 1 kašika narandžine korice, 1 kašika limetine korice.
Priprema:
1. Očistite bijeli luk i narežite ga na sitne komade ili protisnite kroz presu.
2. Naribajte koricu narandže i limete iz organskih plodova voća te iscijedite sok iz njih.
3. Pomiješajte sve sastojke zajedno sa sjemenkama kumina i maslinovim uljem.
4. Pomiješajte sve sastojke u posudi ili u većoj plastičnoj vrećici sa zatvaračem prije nego što u nju uronite meso, plodove mora ili povrće koje planirate ispeći na roštilju.
5. Povrće, ribu i plodove mora te piletinu potrebno je marinirati barem 15 minuta prije termičke obrade.
6. Prije stavljanja mesa i ribe na roštilj odstranite veće komade iz marinade s površine kako ne bi izgorjelo.