Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Pesto od bijelog luka

po Vasa kuharica 29/03/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Pesto je sos porijeklom iz Đenove, a danas možete sami napraviti domaći pesto prema ugledu na tradicionalni italijanski. Proces pravljenja nije kompliciran, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.

Sastojci za pesto sos: 1 šolja svježih listova bosiljka, 1 bijeli luk, četvrtina šolje pinjola (ili badema ili bundevinih sjemenki), sok od jednog limuna, četvrtina šolje ekstradjevičanskog maslinovog ulja, četvrtina kašičice soli, malo bibera.

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 190-200 stepeni Celzija. Ogulite ljusku sa bijelog luka, ali ne razdvajajte čehna, samo odrežite vrh. Umotajte u aluminijsku foliju sa izrezanom stranom okrenutom prema gore.
2. Stavite u mafin kalup, pa pecite 30 do 45 minuta.
3. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Pinjole popržite kratko u tavi na srednjoj temperaturi. Mješajte ih stalno i sklonite sa šporeta čim malo porumene.
4. U sjeckalicu za hranu ubacite bosiljak, limunov sok, dio maslinovog ulja i pinjole. Bijeli luk stavljate u smjesu tako što ga rukom pritisnete i čehna će “iskočiti”.
5. Sve dobro izmješajte, pa onda dodajte so, biber i preostalo maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu i vaš pesto je gotov. Pakujte ga u teglice i čuvajte u frižideru.

 

bijeli lukbosiljakLimun

Preporučujemo

Pire od karfiola i bijelog luka

11/08/2022

Sos od gljiva i majoneze

08/08/2022

Curry sos

05/08/2022

Zeleni sos

03/08/2022

Sos od gljiva i majoneze

24/07/2022

Kremasti pire krompir

22/07/2022

Savršeni dodatak ljetnim druženjima uz roštilj: Umak od jogurta...

10/07/2022

Marinada koja će poboljšati okus bilo kojeg mesa...

03/07/2022

Pesto s orasima

25/05/2022

Napravite sami maslac

05/04/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh