Sastojci za tijesto:

 

1 jaje,

2 dl mlijeka,

2 dl mineralne vode,

so,

250 g pšeničnog brašna.

 

Fil:

 

400 g mljevenog mesa,

400 g pelata,

1 mrkva,

1 luk,

3 kašike pasiranog paradajza,

2 čehna bijelog luka,

so, biber,

2 kašike gustina,

origano,

ruzmarin,

list bosiljka.

 

Priprema:

 

  1. Od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode i malo soli napravite smjesu za palačinke. Pustite neka malo odstoji pa ih ispecite.

 

  1. Narendajte mrkvu, sitno nasjeckajte luk i propržite na maslinovu ulju. Nakon deset minuta dodajte mljeveno meso, a nakon još desetak minuta dodajte pelate, posolite, pobiberite i dinstajte 30 minuta poklopljeno na laganoj vatri.

 

  1. Pred kraj umiješajte nasjeckani peršun i začine. Prema potrebi zgusnite gustnom. Kad se smjesa malo ohladi, punite njome palačinke.

 

  1. Možete ih složiti u zdjelu za pečenje i zapeći još kratko u rerni na 220 stepeni.