Sastojci: 700 g patlidžana, 360 g paradajza, 1 glavica luka, 4 čehna bijelog luka, 50 ml maslinovog ulja, kašika soli, kašičica crvene paprike, 1 kašičica mljevenog kumina, 1 kašičica bibera, 2 struka korijandera, 2 struka peršuna, 1 kašičica šećera, 4 kašike soka od limuna, 50 g koncentrata od paradajza, 4 vlasi šafrana.
Priprema:
1. Bijeli luk i luk se isjeckaju na sitno. Patlidžan i paradajz se sjeku na kocke 1 cm približno (paradajz može i sitnije).
2. Kocke patlidžana se promješaju sa kašikom soli i sokom od limuna i ostavljaju se u veliku cjediljku da iscuri njihov gorki sok.
3. U maslinovom ulju se na kratko zaprže luk i bijeli luk. Dodaje se paradajz i nakon minut-dva patlidžan. Kuha se 15 minuta uz poluotvoren poklopac šerpe i tada se dodaju aleva paprika i biber, kumin, koncentrat paradajza, šećer, so po ukusu i svježi listovi peršuna i korijandera.
4. Po želji se ubacuje i nekoliko vlasi šafrana. Kuha se još 7-8 minuta i ostavlja se da se ohladi.