Salata s patlidžanom idealan izbor

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 veća paradajza,

2 patlidžana,

2-3 tikvice,

1 glavica luka,

ulje,

so,

biber.

Umak:

1 dcl jogurta,

1 dcl pavlake,

3-4 česna bijelog luka,

peršunov list,

3-4 kašike maslinovog ulja,

so,

biber.

Priprema:

1. Patlidžan isjeći na kriške, posoliti i ostaviti pola sata da izađe gorčina.
2. Tikvice isto isjeći na kolutove pa zajedno s opranim patlidžanom ispeći u teflon tavi na nekoliko kašika ulja.
3. Paradajz i luk isjeći na kriške pa redati u posudu s pečenim tikvicama i patlidžanom. Svaki red malo posoliti, pobiberiti i preliti sosom.
4. Umak: Bijeli luk i peršun sitno isjeckati pa izmiješati s jogurtom, pavlakom i maslinovim uljem. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
5. Prije posluživanja salatu dobro rashladiti u frižideru.

Preporučujemo