Ukusni umak od meda i bijelog luka

po Vasa kuharica

Sastojci: 

0,5 l goveđeg temeljca,

1,5 kašika meda,

2 kašike smeđeg šećera,

50 ml soja umaka,

15 ml teriyaki umaka,

15 ml sirćeta,

50g mljevenog bijelog luka,

prstohvat chilija,

3 kašike gustina.

Priprema: 

1. Skuhajte goveđu juhu ili kad skuhate za ručak odvojite jednu količinu (može i kocka). Sa strane pomiješajte med, šećer, soju, teriyaki i sirće te to dodajte u prokuhani temeljac i nastavite kuhati na vatri da lagano vrije.

2. Na tavi sa strane na malo ulja prodinstajte bijeli luk tek toliko da pusti svoj miris i u to dodate chili. To dodajte u goveđi temeljac i nakon desetak minuta laganog kuhanja dodajte gustin pomiješan s vodom.

3. Ostavite još desetak minuta da kuha i umak je gotov. Ako želite gušći umak, dodajte još škrobnog brašna. Ovo je lagani umak koji fino ide uz kroumpiriće i pohovanu piletinu.

Preporučujemo