Sastojci:
0,5 l goveđeg temeljca,
1,5 kašika meda,
2 kašike smeđeg šećera,
50 ml soja umaka,
15 ml teriyaki umaka,
15 ml sirćeta,
50g mljevenog bijelog luka,
prstohvat chilija,
3 kašike gustina.
Priprema:
1. Skuhajte goveđu juhu ili kad skuhate za ručak odvojite jednu količinu (može i kocka). Sa strane pomiješajte med, šećer, soju, teriyaki i sirće te to dodajte u prokuhani temeljac i nastavite kuhati na vatri da lagano vrije.
2. Na tavi sa strane na malo ulja prodinstajte bijeli luk tek toliko da pusti svoj miris i u to dodate chili. To dodajte u goveđi temeljac i nakon desetak minuta laganog kuhanja dodajte gustin pomiješan s vodom.
3. Ostavite još desetak minuta da kuha i umak je gotov. Ako želite gušći umak, dodajte još škrobnog brašna. Ovo je lagani umak koji fino ide uz kroumpiriće i pohovanu piletinu.