Sastojci:
300 g gljiva,
paradajz,
2 čehna bijelog luka,
plavi patlidžan,
sirće,
so,
peršun,
bosiljak,
4 zemičke od integralnog brašna.
Priprema:
1. Gljive operite i posušite na salveti. Operite plavi patlidžan, te ga isijecite
na kolutove. Posolite ih, prelijte uljem i slažite u pleh za pečenje. Polovinu količine gljiva izrežite na kockice, a preostali dio na kriške.
2. Kriške gljiva stavite u pleh za pečenje s patlidžanom, posolite i prelijte
uljem. Pecite ih u rerni na 200 stepeni otprilike 15 minuta. Ostavite da se
ohladi.
3. U tavi na ulju ispržite paradajz i gljive isječene na kockice,dodajte bijeli luk i posolite. Prelijte sirćetom, promiješajte i dinstajte na laganoj vatri otprilike pet minuta u poklopljenoj zdjeli. Povremeno promiješajte. Dodajte peršun, bosiljak i sklonite sa šporeta.
4. Zemičke prepolovite napola, pa ih prepecite da budu hrskave kao tost. Na njihovu
donju polovinu slažite kolutove patlidžana, smjesu od gljiva, paradajza i
kriške vrganja. Poklopite, te poslužite toplo.