Cheesecake je popularan desert koji dolazi u mnogo različitih varijacija.
Sastojci za bazu:
150 g Oreo keksa
40 g Nutelle
40 g rastopljenog maslaca
30 g tostiranih lješnika
Za punjenje:
2 jaja
50 g šećera
250 g mascarponea
60 g krem sira
5 g želatine
80 g Nutelle
40 g tamne čokolade
2 dl šlaga
Čokoladna jaja za dekoraciju.
Priprema:
- Potrebno je prvo napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnike.
Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnicima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u frižideru. - Želatinu u granulama prelijemo s dvije i po kašike vode i ostavimo da naraste.
- U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera pa ih skuhamo na pari tako što postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 minuta. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.
- U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima.
- Umutima šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga. 6. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.
- U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 minuta u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u frižider, najmanje 2-3 sata ili preko noći. Ukrasimo po želji.