Sastojci:

 

1 kašičica instant kafe u prahu,

1/4 šolje ključale vode,

200 g putera,

180 g tamne čokolade,

2 kašike kakaa,

4 jajeta (bjelanca i žumanca odvojeno),

1 šolja šećera,

2 šolje krupnije mljevenih badema,

kakao za posipanje,

šlag za ukrašavanje.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 160 stepeni. Pripremite kalup prečnika 22 centimetra, dubine 6 centimetara i obložite dno i ivice papirom za pečenje.

 

  1. Razmutite kafu s vodom u šerpici srednje veličine, dodajte puter, čokoladu i kakao i miješajte na srednjoj temperaturi nekoliko minuta. Ostavite da se malo ohladi.

 

  1. Mikserom mutite žumanca i šećer. U drugoj posudi mutite bjelanca, dok ne dobijete snijeg. Dodajte čokoladnu smjesu i bademe u žumanca i miješajte. Metalnom kašikom dodajte pažljivo polovinu umućenih bjelanaca u čokoladnu smjesu, polako miješajte dok se ne sjedini, pa dodajte i ostatak bjelanaca.

 

  1. Sipajte u pripremljen kalup i pecite 40 do 45 minuta. Kada se ohladi, pospite kakaom.