Sastojci:
1 kašičica instant kafe u prahu,
1/4 šolje ključale vode,
200 g putera,
180 g tamne čokolade,
2 kašike kakaa,
4 jajeta (bjelanca i žumanca odvojeno),
1 šolja šećera,
2 šolje krupnije mljevenih badema,
kakao za posipanje,
šlag za ukrašavanje.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 160 stepeni. Pripremite kalup prečnika 22 centimetra, dubine 6 centimetara i obložite dno i ivice papirom za pečenje.
- Razmutite kafu s vodom u šerpici srednje veličine, dodajte puter, čokoladu i kakao i miješajte na srednjoj temperaturi nekoliko minuta. Ostavite da se malo ohladi.
- Mikserom mutite žumanca i šećer. U drugoj posudi mutite bjelanca, dok ne dobijete snijeg. Dodajte čokoladnu smjesu i bademe u žumanca i miješajte. Metalnom kašikom dodajte pažljivo polovinu umućenih bjelanaca u čokoladnu smjesu, polako miješajte dok se ne sjedini, pa dodajte i ostatak bjelanaca.
- Sipajte u pripremljen kalup i pecite 40 do 45 minuta. Kada se ohladi, pospite kakaom.