Sastojci:

250 g keksa,

150 g maslaca,

2 reda tamne čokolade,

3 jajeta,

1 šolja šećera u prahu (ili šećer u zrnu),

750 g Philadelphia krem sira,

2 kašike kakao praha,

500 g kiselog vrhnja.

Priprema:

  1. Sameljite kekse. Čokoladni keksi su najbolja opcija, ali ako nemate čokoladne, upotrijebite bilo koje i dodajte malo otopljene čokolade. Dodajte rastopljeni maslac i malo cimeta, ali ne više od pola kašičice.
  2. Premažite kalup za tortu maslacem, stavite mljevene kekse, nježno ih kašikom razdijelite po cijelom dnu kalupa. Pokrijte kalup folijom i stavite ga u frižider na 30 minuta.
  3. Na pari rastopite tamnu čokoladu. Jaja izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu. Nastavite miksati, te dodajte rastopljenu čokoladu, krem sir, vaniliju i kiselo vrhnje. Miksajte sve zajedno dok se ne dobije glatka smjesa.
  4. Ugrijte rernu na 160 stepeni. Prelijte punjenje preko baze (keksa), poravnajte površinu kolača. Pecite kolač 1 sat. Nakon sat, ugasite rernu, otvorite vrata i ostavite kolač unutra 2 sata.
  5. Izvadite kolač iz rerne i stavite ga u frižider 5-7 sati. Cheesecake možete ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom.