Sastojci:

 

150 g bijelog brašna,
1/2 kašičice praška za pecivo,
prstohvat soli,
2 kašike šećera,
90 g putera,
veće jaje,
1/2 kašike ekstrakta vanilije,
3 kašike kaka,
150 g tamne čokolade,
6 kašika slatkog vrhnja,
20 g putera,
200 g šećera u prahu,
1/2 dl soka od limuna,
ribana limunova korica, nar.

 

Priprema:

 

  1. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, so i šećer.

 

  1. Dodajte nasjeckani puter i utisnite ga rukama u brašno kako biste dobili grudastu smjesu. Dodaje ekstrakt vanilije i lagano umućeno jaje.

 

  1. Tijesto dobro izradite i oblikujte u kuglu. Omotajte je u plastičnu foliju i stavite u frižider pola sata.

 

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup za tart obložite papirom za pečenje, prebacite razvaljano tijesto, izbodite ga viljuškom i pecite oko 15 minuta.

 

  1. Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi. Izlijte je u ohlađeno tijesto i ostavite neko vrijeme da se stisne.

 

  1. Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom.