Sastojci:

800 g šampinjona,

7 manjih mrkvi,

2 glavice luka,

6 čehni bijelog luka,

125 g putera,

po potrebi ulja,

1 vezica peršuna,

začin,

biber,

majčina dušica,

ruzmarin,

bosiljak,

2 kašike brašna.

I još:

po potrebi pavlake,

1 limun.

Priprema:

  1. Crni i bijeli luk izblendati i staviti da se prži na ulju 20 minuta, na tihoj vatri.
  2. Mrkvu i peršun zajedno izblendati. Potom dodati u luk zajedno s 4 šolje vode, pa krčkati još 20 minuta. Dok se to krčka, gljive oprati. Odvojiti kapice od stabljikica. Kapice isjeći tanko.
  3. Stabljike izblendati pa dodati u šerpu sa 1 šoljom vode. Krčkati na tihoj vatri 20 minuta.
  4. Dodati isječene kapice pa doliti vodu. Dodati začine po želji: bosiljak, biber, majčinu dušicu, ruzmarin, biljni začin. Ostaviti da provri.
  5. Kada provri, dodati na kockice isjeckan puter pa pustiti da se polako rastopi, uz povremeno miješanje. Neka vri i dalje na tihoj vatri 40 minuta. Vodu dodavati po potrebi.
  6. Napraviti blagu zapršku, malo ulja i 2 kašike brašna, da ne bude gusta, pa dodati čorbi, povremeno miješati 20 minuta.
  7. Pri služenju, u tanjir sipati 1-2 kašike pavlake, zatim čorbu, lijepo sjediniti s pavlakom i dodati po želji nekoliko kapljica limunovog soka.