Sastojci:
800 g šampinjona,
7 manjih mrkvi,
2 glavice luka,
6 čehni bijelog luka,
125 g putera,
po potrebi ulja,
1 vezica peršuna,
začin,
biber,
majčina dušica,
ruzmarin,
bosiljak,
2 kašike brašna.
I još:
po potrebi pavlake,
1 limun.
Priprema:
- Crni i bijeli luk izblendati i staviti da se prži na ulju 20 minuta, na tihoj vatri.
- Mrkvu i peršun zajedno izblendati. Potom dodati u luk zajedno s 4 šolje vode, pa krčkati još 20 minuta. Dok se to krčka, gljive oprati. Odvojiti kapice od stabljikica. Kapice isjeći tanko.
- Stabljike izblendati pa dodati u šerpu sa 1 šoljom vode. Krčkati na tihoj vatri 20 minuta.
- Dodati isječene kapice pa doliti vodu. Dodati začine po želji: bosiljak, biber, majčinu dušicu, ruzmarin, biljni začin. Ostaviti da provri.
- Kada provri, dodati na kockice isjeckan puter pa pustiti da se polako rastopi, uz povremeno miješanje. Neka vri i dalje na tihoj vatri 40 minuta. Vodu dodavati po potrebi.
- Napraviti blagu zapršku, malo ulja i 2 kašike brašna, da ne bude gusta, pa dodati čorbi, povremeno miješati 20 minuta.
- Pri služenju, u tanjir sipati 1-2 kašike pavlake, zatim čorbu, lijepo sjediniti s pavlakom i dodati po želji nekoliko kapljica limunovog soka.