Sastojci za podlogu:

200 g smeđeg šećera,
200 g čokolade za kuhanje,
200 g lješnika,
2 žumanca.

 

Za fil:

 

300 g čokolade za kuhanje,

1,25 dl mlijeka,

6 jaja,

75 g šećera u prahu,

1,8 dl pavlake,

pola kašičice vinskog praška za pecivo,

2 kašike šećera,

mljeveni lješnici,

nasjeckana čokolada za ukrašavanje.

 

Priprema:

 

  1. U posudu stavite šećer i dl vode. Karamelizujte šećer dok ne dobije smeđu boju pa dodajte čokoladu i prokuhajte. Umiješajte mljevene lješnike i sklonite s vatre.

 

  1. Promiješajte u vruću smjesu žumaca, malo ohladite pa stavite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup s podlogom u frižider.

 

  1. Na pari istopite čokoladu i mlijeko. U drugoj posudi na pari umutite i skuhajte žumanca i šećer pa dodajte rastopljenu čokoladu. Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Potopite je u ledenu vodu i miješajte dok se ne ohladi. Umutite pavlaku i dodajte čokoladnoj smjesi.

 

  1. Bjelanca, prašak za pecivo i šećer umutite u čvrst snijeg te umiješajte u čokoladnu pjenu. Namažite je na ohlađeno tijesto i stavite u frižider na nekoliko sati.

 

  1. Pospite kolač lješnicima i isjeckanom čokoladom.