Sastojci za podlogu:
200 g smeđeg šećera,
200 g čokolade za kuhanje,
200 g lješnika,
2 žumanca.
Za fil:
300 g čokolade za kuhanje,
1,25 dl mlijeka,
6 jaja,
75 g šećera u prahu,
1,8 dl pavlake,
pola kašičice vinskog praška za pecivo,
2 kašike šećera,
mljeveni lješnici,
nasjeckana čokolada za ukrašavanje.
Priprema:
- U posudu stavite šećer i dl vode. Karamelizujte šećer dok ne dobije smeđu boju pa dodajte čokoladu i prokuhajte. Umiješajte mljevene lješnike i sklonite s vatre.
- Promiješajte u vruću smjesu žumaca, malo ohladite pa stavite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup s podlogom u frižider.
- Na pari istopite čokoladu i mlijeko. U drugoj posudi na pari umutite i skuhajte žumanca i šećer pa dodajte rastopljenu čokoladu. Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Potopite je u ledenu vodu i miješajte dok se ne ohladi. Umutite pavlaku i dodajte čokoladnoj smjesi.
- Bjelanca, prašak za pecivo i šećer umutite u čvrst snijeg te umiješajte u čokoladnu pjenu. Namažite je na ohlađeno tijesto i stavite u frižider na nekoliko sati.
- Pospite kolač lješnicima i isjeckanom čokoladom.