Sastojci za tijesto:
175 g mekanog maslaca ili margarina,
150 g prosijanog šećera u prahu,
1 vanilin šećer,
3 žumanca,
225 g glatkog brašna,
na vrh noža praška za pecivo,
1 kašika kakaa.
Za punjenje:
150-200 g bijelog nugata.
Za dekoraciju:
150 g bijele čokolade,
50 g kokosa.
Priprema:
- Maslac ili margarin mikserom kremasto izmiješati. Polako dodavati šećer u prahu i vanilin šećer te dalje miješati dok se ne dobije dobro sjedinjena smjesa. Zatim dodati jedno po jedno žumance, svako miksati 1-2 minute.
- Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati te u malim porcijama dodavati maslacu s jajima te dalje miksati dok se sve dobro ne sjedini.
- Tijesto puniti u malim količinama u slastičarsku vrećicu s nastavkom koji se koristi za ukrašavanje te špricati na papir za pečenje male keksiće promjera oko 2 cm (ostaviti dovoljno razmaka jer se kod pečenja malo spuste u širinu). Peći u prethodno zagrijanoj rerni oko 10-tak minuta na 175 stepeni.
- Kada je pečeno, ostaviti da se dobro ohladi te mazati nugatom koji se prethodno omekšao na pari te spajati keksiće.
- Otopiti bijelu čokoladu na pari te umakati jednu stranu prvo u čokoladu pa u kokos, ostaviti da se ohladi.