Sastojci:

900 g mljevene govedine,

1 glavica luka,

pola šolje hljebnih mrvica,

četvrtina šolje parmezana,

pola šolje peršuna,

1 kašika sitno nasjeckanog peršuna,

2 jaja,

so, biber.

Za glazuru:

Pola šolje kečapa,

2 kašike smeđeg šećera,

1 kašika senfa.

Priprema:

  1. Uključite rernu na 175 stepeni, a vatrostalnu posudu namastite s malo ulja i ostavite sa strane.
  2. Sve sastojke za štrucu sipajte u veću posudu i dobro ih umiješajte i sjedinite rukama da dobijete homogenu smjesu. U posebnoj posudici pomiješajte sve sastojke za glazuru, da se sjedine.
  3. Začinjeno meso sipajte u vatrostalnu posudu i rukama oblikujte štrucu pa je premažite sa 1/3 pripremljene glazure. Pecite štrucu u zagrijanoj rerni 45 minuta, zatim premažite 1/3 glazure i vratite u rernu na 15 minuta. Nakon što je štruca pečena, premažite je ostatkom umaka i poslužite toplu s omiljenim prilozima.