Sastojci:
900 g mljevene govedine,
1 glavica luka,
pola šolje hljebnih mrvica,
četvrtina šolje parmezana,
pola šolje peršuna,
1 kašika sitno nasjeckanog peršuna,
2 jaja,
so, biber.
Za glazuru:
Pola šolje kečapa,
2 kašike smeđeg šećera,
1 kašika senfa.
Priprema:
- Uključite rernu na 175 stepeni, a vatrostalnu posudu namastite s malo ulja i ostavite sa strane.
- Sve sastojke za štrucu sipajte u veću posudu i dobro ih umiješajte i sjedinite rukama da dobijete homogenu smjesu. U posebnoj posudici pomiješajte sve sastojke za glazuru, da se sjedine.
- Začinjeno meso sipajte u vatrostalnu posudu i rukama oblikujte štrucu pa je premažite sa 1/3 pripremljene glazure. Pecite štrucu u zagrijanoj rerni 45 minuta, zatim premažite 1/3 glazure i vratite u rernu na 15 minuta. Nakon što je štruca pečena, premažite je ostatkom umaka i poslužite toplu s omiljenim prilozima.