Za tijesto:

250 g oštrog brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

1 žumance,

1 vanilin šećer,

1 kašika šećera,

140 g maslaca,

prstohvat soli.

Za nadjev:

800 g jabuka,

50 g šećera,

50 g maslaca,

2 kašike limunovog soka,

150 g džema od marelica,

50 g jezgri oraha,

pola kašičice cimeta u prahu,

naribana korica jednog limuna.

Priprema:

  1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumance. Sve miješajte mikserom dok ne dobijete ravnomjerno zrnastu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto.
  2. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na jedan sat. Jabuke ogulite, prerežite napola, očistite od košpica pa narežite na kriške. U litar vrele vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 – 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.
  3. Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje. Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba.
  4. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom.
  5. Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta, pa narežite i poslužite.