Halva je omiljeni slatkiš, a ovaj recept obradovat će one koji vode računa o zdravoj ishrani.

Sastojci:

50 g pšeničnog griza

1 kašika integralnog brašna

40 g smeđeg šećera

2 kašike gi maslaca

200 ml tople vode (prethodno prokuhane i prohlađene)

1 kašika organske ružine vodice

1 šaka suhog grožđa

1 šaka indijskih oraščića ili badema

1 prstohvat šafrana

1 kašika mljevenog zelenog kardamoma

Priprema:

  1. Prstohvat šafrana potopite u 1 kašici tople vode i pustite da odstoji oko 10 minuta ili dok voda ne poprimi tamnocrvenu boju.
  2. Rastopite 1,5 kašiku gija u širokoj šerpi na laganoj vatri, dodajte griz i miješajte oko 10 minuta, odnosno dok griz ne poprimi nježnu zlatnu boju. Pazite da ne zagori.
  3. Dodajte 1 kašiku integralnog brašna i miješajte još 2-3 minuta dok smjesa ne poprimi tamnozlatnu boju.
  4. Sada dodajte šećer, suho grožđe i indijske oraščiće pa miješajte još 1 minut.
  5. Dodajte vodu od šafrana, preostalu vodu u kojoj ste dodali 1 kašiku ružine vodice te kardamom. Sve kuhajte nekoliko minuta dok se namirnice potpuno ne prožmu. Miješajte dok se smjesa ne počne lako odvajati od dna.
  6. Dodajte preostali ghee, maknite s vatre i odmah poslužite, u malim zdelicama, još dok je vruće ili toplo.
  7. Gotovu halvu možete koristiti i kasnije. U tom slučaju, izlijte smjesu u kalup pa ostavite da se ohladi i stegne. Zatim je posložite na tanjir, ukrasite po želji i poslužite.