Sastojci:

500 g trešanja,

3 jaja,

5 g maslaca + za premazivanje kalupa,

200 ml mlijeka,

100 ml slatkog vrhnja,

90 g šećera,

1,5 kašika brašna,

mahuna vanilije,

prstohvat soli,

malo naribane korice limuna,

šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

  1. Zagrijete rernu na 180 stepeni. Operite trešnje i izvadite im košpice te ih u jednom sloju stavljajte u prethodno namašćenu posudu u kojoj ćete ih peći. Možete ih posuti kašikom smeđeg šećera ako nisu dovoljno slatke.
  2. Zagrijte mlijeko i vrhnje te dodajte maslac da se rastopi. U zdjeli izmiješajte brašno, šećer, so, limunovu koricu i vaniliju te dodajte jedno po jedno jaje, stalno miješajući. U smjesu na kraju dodajte toplo mlijeko s maslacem te dobro izmiješajte i izlijte na trešnje.
  3. Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni ili dok korica ne poprimi zlatnožutu boju. Pospite još topli kolač šećerom u prahu.