Sastojci:

3 krompira,

3 cvekle,

1 zelena jabuka,

manja glavica luka,

šaka suncokretovih sjemenki,

2 dl vrhnja,

kašičica mljevene crvene paprike,

maslinovo ulje,

so i biber.

Priprema:

  1. Krompir i svježu cveklu oguliti i narezati na tanke kriške. Jabuci izdubiti sredinu i narezati je na tanke krugove, jednako kao i luk. Posudu za pečenje premazati maslacem. Složiti u posudu naizmjenično kriščice krompira, cvekle, jabuke i luka tako da se djelimično preklapaju dok ih ne potrošite.
  2. Pomiješati vrhnje za kuhanje, so, svježe mljeveni crni biber i crvenu papriku, pa smjesom preliti složene kriščice povrća. Po vrhu jelo posuti sjemenkama suncokreta koje ste prethodno kratko popekli na suhoj tavi.
  3. Složenac od povrća peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok povrće ne omekša, a po vrhu postane zlatno-smeđe.
  4. Poslužiti kao samostalno jelo uz sezonsku salatu ili kao prilog pečenom mesu.