Sastojci:
1 kg junetine,
250 g kuhanih kestena,
1 mrkva,
1 korijen peršuna,
2 luka,
3-4 čehna bijlog luka,
2-3 krompira,
1 kašičica pirea od paradajza,
1 kašičica crvene mljevene paprike,
peršunov list,
2 lista lovora,
2 dl vina,
so, biber, maslinovo ulje.
Priprema:
- Meso izrežite na kockice i prepržite ga u tavi na malo masnoće (možete ga prije prženja uvaljati i u brašno). U većem loncu na maslinovom ulju dinstajte na laganoj vatri nasjeckani luk dok ne postane staklast (luka mora biti dosta jer on daje gustoću).
- Ubacite sitno narezanu mrkvu i peršun te kratko pirjajte. Dodajte meso i zalijte mesnim temeljcem ili vodom, a zatim i vinom. Ubacite lovorov list, nasjeckani bijeli luk, peršun, pire od paradajza te pustite da se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša, otprilike dva sata.
- Krompir dodajte pri kraju kuhanja zajedno s kestenima, da se ne raspadnu. Začinite. Poslužite toplo.