Kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Probajte pripremiti pitu od limuna (lemon tart ili tart au citron), francusku slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna.
Sastojci za tijesto:
80 g šećera
140 g maslaca
jaje
naribana kora limuna
250 g brašna
so
Za nadjev:
jaje
žumance
2 kašike šećera
1,5 dl kiselog vrhnja
sok od 2 limuna
sok od narandže
Priprema:
- Za tijesto izmiješajte 80 g šećera i maslac. Dodajte jaje, koru limuna, malo soli i brašno.
- Zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
- Kalup za tortu namastite, a pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Tijesto razvucite na limu i podignite rubove. Probodite ga viljuškom, a zatim prekrijte masnim papirom i pecite 20 minuta, pa ohladite.
- Za nadjev izmiješajte jaje, žumance i dvije kašike šećera. Dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna i narandže pa sve promiješajte.
- Kremu ravnomjerno namažite na tijesto pa pecite u pećnici 30 minuta na 180 stepeni. Tart od limuna poslužite ohlađen.