Kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Probajte pripremiti pitu od limuna (lemon tart ili tart au citron), francusku slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna.

Sastojci za tijesto:

80 g šećera

140 g maslaca

jaje

naribana kora limuna

250 g brašna

so

Za nadjev:

jaje

žumance

2 kašike šećera

1,5 dl kiselog vrhnja

sok od 2 limuna

sok od narandže

Priprema:

  1. Za tijesto izmiješajte 80 g šećera i maslac. Dodajte jaje, koru limuna, malo soli i brašno.
  2. Zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
  3. Kalup za tortu namastite, a pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Tijesto razvucite na limu i podignite rubove. Probodite ga viljuškom, a zatim prekrijte masnim papirom i pecite 20 minuta, pa ohladite.
  4. Za nadjev izmiješajte jaje, žumance i dvije kašike šećera. Dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna i narandže pa sve promiješajte.
  5. Kremu ravnomjerno namažite na tijesto pa pecite u pećnici 30 minuta na 180 stepeni. Tart od limuna poslužite ohlađen.