Sastojci za tijesto:
500 g brašna,
100 g smeđeg šećera,
200 g kisele pavlake,
220 g putera,
2 žumanca,
2 vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
Fil:
2 jabuke,
500 g šljiva,
150 g rogača,
100 g smeđeg šećera,
100 g šećera u prahu,
150 g brašna,
100 ml ulja,
300 ml mlijeka,
1 vanillin šećer,
pola praška za pecivo,
snijeg od dva bjelanca.
Malo šećera u prahu za posipanje.
Priprema:
- Brašno stavite u veću posudu. Hladan puter isijecite u brašno. Dodajte smeđi šećer i kiselu pavlaku. Dodajte žumancad, vanilin šećer i prašak za pecivo. Sve to dobro izmiješajte rukom pa podijelite na dva dijela. Oblikujte u lopte i zamotajte u kesice.
Ostavite u frižider dok ne pripremite fil.
- U posudu stavite rogač, smeđi šećer, šećer u prahu i vanillin šećer. Mlijeko prokuhajte i prelijte preko rogača. Izmiješajte pa pustite da se potpuno ohladi. Rogaču dodajte brašno, prašak za pecivo i ulje. Sve to dobro izmiješajte.
- Umutite snijeg od dva bjelanca i dodajte rogaču. Sve to dobro izmiješajte. Jedan dio tijesta rukom rastanjite u nauljenu tepsiju ili razvijte na veličinu tepsije u kojoj ćete peći. Pecite 15 minuta na 180 stepeni.
- Jabukama izvadite sredinu, ogulite ih i isijecite na kolutove. Poredajte ih preko kore koju ste zapekli. Preko jabuka poredajte šljive očišćene od košpica pa pospite vanillin šećerom.
- Preko voća rasporedite smjesu s rogačom. Drugi dio tijesta razvijte i stavite preko smjese od rogača. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Gotov kolač prohladite pa pospite šećerom u prahu.