Sastojci:

1 teleća koljenica,

kašika soli,

kašičica šećera,

listovi lovora,

biber u zrnu,

800 g kiselog kupusa,

kašika začina.

Priprema:

  1. Začin, so i šećer pomiješajte s kašikom vode. Koljenicu zarežite po dužini dva do tri puta, dobro natrljajte pripremljenom mješavinom i obložite biberom u zrnu i lovorovim listovima. Ostavite je da stoji pokrivena dva-tri dana u frižideru.
  2. Nakon toga, zajedno sa začinima, koljenicu stavite u hladnu vodu i kuhajte oko sat. Potom je izvadite, stavite u zagrijanu rernu i pecite na temperaturi od 220 stepeni oko 30 minuta. Pecite je dok ne porumeni.
  3. Dok se koljenica peče, operite kupus i kuhajte ga u vodi u kojoj se kuhala koljenica dok ne omekša. Kad je kupus skuhan, ocijedite ga, stavite na zagrijani oval i prelijte masnoćom u kojoj se pekla koljenica.
  4. Koljenicu u komadu stavite na kupus i poslužite. Koljenicu možete peći zajedno s krompirom isječenim na kriške.