Sastojci:

 

2 mandarine,

170 g tamne čokolade – nasjeckane,

6 žumanaca,

1/3 šolje šećera,

1 kašičica čistog ekstrakta vanilije,

1/4 kašičice soli,

2,5 šolje vrhnja za šlag.

 

Priprema:

 

  1. Naribajte koricu mandarina, a zatim im istisnite sok. Stavite čokoladu u lonac.

 

  1. U posudi pomiješajte žumanca, šećer, vaniliju, so i koricu mandarine. Umutite vrhnje u smjesu jaja, a zatim kuhajte na srednjoj toplini, stalno miješajući dok krema ne postane dovoljno gusta da se zadržava na poleđini drvene kuhače.

 

  1. Kremu procijedite kroz (sitno) cjedilo u veću posudu. Prelijte dvije trećine vruće kreme preko čokolade, pustite da odstoji 5 minuta, a zatim dobro umutite. Umutite sok od mandarina u preostalu svijetlu kremu.

 

  1. Koristeći malu kutlaču napunite šolje prvo trećinu kremu s čokoladom, pa onda trećinu s mandarinom i ostatak ponovo s čokoladom. Kroz kremu prođite čačkalicom ili drvenim štapićem kako biste postigli mramorni efekt. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite.