Sastojci:

 

2 dl vode,

40 g svježeg kvasca,

2 kašičice šećera + prstohvat soli,

3 dl jogurta,

150 g šećera,

4 jajeta,

1 kašičica soli, po želji,

1-2 kašičice arome ruma ili limuna,

150 g otopljenog putera,

1 kg oštrog brašna.

 

I još:

 

150 g otopljenog putera,

dosta kristal šećera,

po želji Burbon vanila šećer ili običan vanila šećer.

 

Priprema:

 

  1. U 2 dl mlake vode, izmrviti kvasac, dodati šećer i malo soli. Promiješati i ostaviti da kvasac zapjeni. Sipajte u dublju posudu jogurt, jaja, šećer, so, otopljeni puter.

 

  1. Brašno prosijte. Dodajte u jogurt i ostale sastojke pola količine brašne. Uključite mikser s nastavcima za miješanje tijesta. Kada se brašno sjedini s ostalim sastojcima, postepeno dodajte ostatak. Nikako nemojte pretjerati.

 

  1. Prebacite tijesto u čistu posudu, pokrijte streč folijom, pa ostavite da naraste na duplu veličinu. Nakon toga, prebacite tijesto na brašnom posutu podlogu. Malo ga premijesite. Ostavite da miruje nekoliko minuta. Razvijte na debljinu oko 1,5 cm.

 

  1. Modlom prečnika odo 7 cm (a može i druga veličina), vadite krofne, povremeno umačući modlu u brašno. Izvađene krofne slažite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Kada ste izvadili sve krofne, ostavite ih da narastu na duplu veličinu.

 

  1. Kada su krofne narasle, stavite ih da se peku u ugrijanu rernu na 190 stepeni, dok ne porumene odozgo.

 

  1. Dok se krofne peku, otopite puter i pripremite šećer. Čim su pečene, premazujte ih dobro puterom, sa svih strana, pa ih uvaljajte u kristal šećer pomiješan s vanilin šećerom i slažite na tanjir.