Sastojci (6 osoba):

 

115 g omekšalog putera/maslaca,

190 g smeđeg šećera,

100 g šećera ( kristal),

100 g šećera ( kristal),

1 jaje,

235 ml mlijeka,

2 g ekstrakta vanilije,

195 g glatkog brašna,

60 g kakao praha,

1 g sode bikarbone,

2 g praška za pecivo,

2 g soli,

3 kruške,

šećer u prahu (za posipanje).

 

Priprema:

 

  1. Rernu zagrijemo na 160 stepeni. Kalup za hljeb obložimo papirom za pečenje. Dimenzije kalupa su 30x11x7cm.

 

  1. U posudi mikserom pomiješamo puter i šećer te dodamo jaje, a zatim i mlijeko i ekstrakt vanilije.

 

  1. U drugoj posudi pomiješamo brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ovu smjesu pomiješamo sa smjesom s puterom i miksamo.

 

  1. Smjesu prebacimo u kalup te u jednakom razmaku umetnemo kruške (koje smo prethodno oprali i posušili).

 

  1. Pečemo oko 70 minuta te provjerimo čačkalicom da li izlazi čista ili sa nekoliko mrvica. Izvadimo i ostavimo u kalupu 15 minuta.