Špageti bolonjez omiljeno su jelo u brojnim domaćinstvima. Ako ste se zasitili klasičnog recepta ili ste odlučili uzeti pauzu od konzumacije mesa, isprobajte vegetarijansku verziju toga jela Jamieja Olivera.

Mljeveno meso britanski chef zamijenio je gljivama i lećom, koji obiluju mnogim vrijednim nutrijentima, a pogotovo bjelančevinama.

Sastojci: 

2 stabljike celera,

2 srednje velike mrkve,

2 luka,

2 čehna bijelog luka,

20 g sušenih vrganja,

100 ml crvenog vina,

2 konzerve pelata od 400 ml,

1 konzerva leće od 400 ml,

2 grančice ruzmarina,

2 lovorova lista,

15 g naribanog parmezana,

700 ml vruće vode,

šaka svježeg peršuna,

malo maslinovog ulja,

so, biber.

Priprema: 

  1. U velikoj tavi zagrijte nešto maslinovog ulja. Na njemu propirajte sitno nasjeckan celer, bijeli luk i ruzmarin.
  2. Dodajte sitno nascjekanu mrkvu i luk. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno dinsta na umjerenoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.
  3. Preko sušenih vrganja prelijte vruću vodu i pustite da se gljive ponovo rehidriraju.
  4. U tavu s povrćem ulijte vino i pustite da sve zajedno pirja dok alkohol ne ispari.
  5. Izvadite gljive iz vode i narežite ih na sitne komade. Dodajte gljive u povrće i sve dobro promiješajte.
  6. U tavu dodajte vodu u kojoj su se gljive namakale. Ubacite i pelate, a ostatkom vruće vode isperite unutrašnjost konzervi od pelata te i to dodajte u umak.
  7. U lažni bolonjez stavite i leću iz konzerve. Poklopite tavu i pustite da umak kuha na laganoj temperaturi još pola sata.
  8. Probajte umak, posolite ga i pobiberite po želji te mu dodajte svježe nasjeckani peršun.
  9. Poslužite uz kuhane špagete i malo naribanog parmezana.