Sastojci:

400 g makarona,

400 g zrelog paradajza,

300 g patlidžana,

4 kašike maslinovog ulja,

bijeli luk,

bosiljak,

peršun,

so, biber,

1 kašika začina.

Priprema:

  1. Patlidžane oprati i narezati na kockice, posoliti i ostaviti da stoji oko pola sata.
  2. Paradajz oguliti i, odstranivši mu sjemenke, narezati na kockice. Bijeli luk nasjeckati ili ga zgnječiti i kratko prodinstati na maslinovom ulju. Dodati oprane i osušene patlidžane pa ih dinstati oko 5 minuta. Nakon toga dodati paradajz, narezani bosiljak, nasjeckani peršun, biber, začin i zajedno dinstati oko 15 minuta.
  3. Makarone skuhati u slanoj vodi, ocijediti i umiješati u umak od patlidžana.

Posluživanje:

Tople makarone na sicilijanski način pospite ribanim parmezanom i poslužite.