Sastojci za tijesto:

 

400 g brašna,

2 dl mlijeka,

60 g šećera,

2 žumanca,

korica od limuna,

80 g maslaca,

20 g kvasca.

 

Sastojci za fil:

 

300 g maka,

2,5 dl mlijeka,

korica od limuna,

cimet,

20 g grožđica,

100 g šećera,

1 jaje za mazanje.

 

Priprema:

 

  1. Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da se lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići, zatim ga pokriti i staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.

 

  1. Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrudlu te staviti na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.

 

  1. Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.