Mirisni medeni kuglof sa đumbirom i suhim kajsijama se lako priprema i ukusan je domaći dezert za sve ljubitelje slatkiša.

Sastojci:

250 g brašna

2 jaja

80 ml mlijeka

50 ml biljnog ulja

2 kašike šećera

3 kašike meda

jedan korijen đumbira

prašak za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

malo soli

200 grama suhih kajsija

šećer u prahu

Priprema:

  1. Da bismo napravili ovaj ukusni dezert koristili smo sušene kajsije, ali možete ga pripremiti i sa suhim grožđem, šljivama ili hurmama. Tijesto treba biti gusto, tako da sami možete podesiti količinu brašna.
  2. U veliku posudu pažljivo promiješajte jaja, mlijeko, med, biljno ulje, đumbir, šećer i so. Stalno miješajte tijesto uz postepeno dodavanje brašna, sode i praška za pecivo. Rernu pećnice zagrijati na 180 stepeni.
  3. U pripremljeno tijesto dodajte komade suhih kajsija, i stavite tijesto u podmazan pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici 40-45 minuta.
  4. Pripremljenu mirisnu tortu ostavite da se ohladi i posuti šećerom u prahu.