Sastojci:
800 g mljevene junetine,
4 veća patlidžana,
peršun,
1 mrkva,
1 luk,
1 paradajz,
3 čehna bijelog luka,
timijan, so, biber,
topivi sir poput cheddara ili gaude.
Bešamel umak:
maslac,
brašno,
mlijeko,
muškatni oraščić.
Priprema:
- Patlidžane oguliti i izrezati na kolutove pa ih ispeći na grill tavi bez masnoće. Posoliti ispečeni patlidžan i pokapati ga maslinovim uljem.
- Na maslinovom ulju prodinstati luk, pa dodati peršun i mrkvu i podliti s malo mesnog temeljca. Kada povrće omekša, dodati meso i kratko ga popeći pa dodati paradajz te dinstati dok se umak ne reducira. Ne smije biti viška tekućine.
- Napraviti bešamel.
- U posudu za pečenje prvo staviti malo bešamela pa poslagati patlidžane da prekriju dno posude, rasporediti mesni umak, politi s malo bešamela pa opet slagati iznova, završiti s patlidžanima. Na kraju naribati sir i preliti s ostatkom bešamela. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta dok se sir ne rastopi i sve ne dobije zlatnu boju.