Sastojci:

 

500 g šampinjona,

1 prasa,

2 čehna bijelog luka,

2 grančice svježeg timijana,

2 prstohvata soli,

malo svježe mljevenog crnog bibera,

100 ml bijelog vina,

200 ml slatkog vrhnja,

maslinovo ulje,

grančica svježeg peršuna.

 

Priprema:

 

  1. Šampinjone narežite na kriške. Prasu operite, osušite te i izrežite na tanke kolutiće.

 

  1. U zagrijanu posudu ulijte maslinovo ulje, 2 izdrobljena čehna bijelog luka, dodajte timijan i lagano zapržite. Potom dodajte prasu i dinstajte na srednjoj vatri 7-8 minuta, dok ne omekša.

 

  1. Dodajte šampinjone i nastavite dinstati još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne puste tečnost. Prelijte vinom i dinstajte dok alkohol ne ispari i tečnost se ne smanji.

 

  1. Posolite i pobiberite pa dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta dok se sos ne poveže.

 

  1. Sos pospite sitno sjeckanim peršunom i poslužite uz glavno jelo.